От Рилската обител отговориха на Русенски митрополит Наум
От Рилската обител отговориха на Русенски митрополит Наум / БГНЕС, архив

Вчера Русенският митрополит Наум излезе с публично пояснение по повод излязлата преди ден информация на синодалния сайт за две нови юбилейни издания от Риския манастир, посветени на 1070 години от успението на св. Йоан Рилски.

Според митрополит Наум „за пореден път с голямо учудване научихме от официалния сайт на БПЦ-БП, че „с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит”, братството на Рилския манастир е подготвило две юбилейни издания, във връзка с годишнини на преп. Йоан Рилски.

Митрополит Наум: Патриарх Неофит е в плен на лица, които го подвеждат

Принципно, адмирираме усилията на ставропигиалната ни Рилска св. обител да издава и разпространява полезна православна литература в родината ни, но както вече и по друг повод бяхме пояснили: Съгласно чл. 5 от Устава на БПЦ: Българската православна църква – Българска патриаршия се управлява от Свети Синод."

По-нататък митрополит Наум припомня, че: "Българският патриарх се ползва с първенство по чест пред всички архиереи на Българската православна църква - Българска Патриаршия (Чл. 49, § 2 от УБПЦ), но няма правомощията да взема еднолични решения, или да дава благословение за обстоятелства, касаещи Върховното управление на БПЦ и ставропигиите, поставени под прякото управление на Св. Синод, без предварително решение на Св. Синод в пълен състав."

Днес от Рилската св. Обител уточниха: "Във връзка с отпечатаните наскоро книжки от Рилската света обител - Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец и Завет на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец, и появилата се неяснота около това с чие благословение са излезли от печат, Ви уверяваме, че същите печатни издания са получили не само одобрението и благословението на Светейшия ни Патриарх, но и това на Св. Синод в пълен състав в заседанието си на 19. 11. 2015 г., прот. № 26. Решението е поместено и в двете издания на ст. 3 с голям шрифт.

Съществуват достатъчно примери в църковната практика, в които до знанието на вярващия народ е свеждано едно, или друго предстоящо събитие, а името на Негово Светейшество, като изразител на волята на Св. Синод, стои като гарант за неговата изрядност по отношение на установения от Устава на БПЦ църковно-административен ред, който по презумпция подразбира и синодалното устройство на нашата Църква.

По подобен начин в случаите, когато Председателят на Светия Синод не е споменаван изрично пред председателствания от него орган, до този момент никой не е възприемал това като обида спрямо Първосветителското достойнство на Светейшия ни Патриарх.

Все още твърдо вярваме и изповядваме съборното начало на Православната Църква, затова поднасяме искрено извинение към всички, които са видели някаква тенденциозност в предишното наше обявление.

От Ръководството на Рилската света обител.